fbpx

Победители в журналистически награди 2019

Фондация „Димитър Цонев” връчи вторите си награди на 15 май 2019

След като обяви журналистическите конкурси за студенти и действащи журналисти през февруари 2019 г. на специална пресконференция, Фондация „Димитър Цонев” проведе и втората си поредна церемония, на която отличи победителите в двете инициативи. Фондацията работи отново в памет на Димитър Цонев и в подкрепа на качествената журналистика.

За победителите от първата церемония, проведена през 2018 г., може да научите тук.

Победители 2019

Кликнете на отделните полета по-долу за повече информация

Церемония на награди "Димитър Цонев" 2019

Фондация „Димитър Цонев” връчи вторите си годишни награди на 15 май 2019 г.

След като обяви журналистическите конкурси за студенти и действащи журналисти през февруари 2019 г. на специална пресконференция, Фондация „Димитър Цонев” проведе и втората си поредна церемония, на която отличи победителите в двете инициативи. Фондацията работи отново в памет на Димитър Цонев и в подкрепа на качествената журналистика.

Темата на конкурса за студенти тази година беше „Покажи българската мечта“. Форматът за участие беше запазен от миналата година, а именно едноминутно видео по темата.

Водещ на събитието за втори път беше Цветанка Ризова. Тя сподели, че наградите са подкрепа не само за утвърдените професионалисти, но и стимул за младите хора, които са избрали да се развиват в журналистическата професия.

Кратко слово произнесе и председателят на фондацията Димитър Цонев-син, както и проф. Любомир Стойков, които разказаха накратко за работата на фондацията до момента и представянето на студентите на тазгодишния конкурс.

Фондацията присъди първо наградите за студенти по медии и комуникации. Интересът към конкурса беше голям и сме щастливи да обобщим, че студентите изпратиха прекрасни клипове и много силни работи. Клиповете тази година бяха около 30 на брой, от които бяха отличени 4 видеоклипа. Да, тази година фондацията връчи две втори места, поради високата стойност и на двата клипа.

Наградите на студентите връчиха Димитър Цонев-син, адвокат Росен Томов и проф. Любомир Стойков.

На трето място бе отличен Митьо Митев, студент по журналистика 4-ти курс в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със заглавие на клипа „Ателие „Прегърни ме“. Той получи парична награда от 200 лв. и грамота.

На първото второ място се класира отбор студентки по журналистика, III-ти курс от Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”. Виктория Памукова, Кети Христова и Диляна Тончева представиха клип със заглавие “Идвам си”. Те получиха наградата си от 300 лева и грамота.

Вторият клип класиран на второ място беше на Цветелина Лозанова, студентка II-ри курс от специалност Медии и журналистика в УНСС. Тя също получи 300 лв. и грамота.

На първо място бе отличен отбор от студенти по „Медии и обществени комуникации” от УНСС. Този отбор, съставен от Петър Цанов, 4-ти курс; Даяна Димитрова, 4-ти курс; Василена Макреева, 2-ви курс и Кристиян Христов, 2-ви курс, студенти по Медии и журналистика в УНСС, беше част от отбора – победител на миналогодишните награди, което е доказателство, че желанието, мотивацията, прецизността и добрата работа биват винаги възнаградени. Отборът победител получи  парична награда от 1500 лв., едногодишна стипендия в размер на 100 лв. на месец и грамота. Тази година към наградата беше прибавен и стаж в медия по избор.

ВИДЕО

Програмата продължи с награждаване на действащите журналисти, като категориите бяха „Телевизионен водещ” и „Телевизионен репортер”. Телевизиите трябваше да номинират свои водещ и репортер предварително, а фондацията определи победителите чрез анонимно гласуване.

Своите номинации изпратиха: БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON Air, Bloomberg TV Bulgaria, Канал 3 и СКАТ.

Победител в категория „Телевизионен водещ” стана Светослав Иванов от bTV, а в категория „Телевизионен репортер”- Марин Николов от NOVA.

Освен парична награда, за тях бяха отредени и специален плакет – барелеф с образа на Димитър Цонев, изработен от скулптора Ставри Калинов, грамота и бутилка вино Рубаят. Наградата за репортер връчи Венелина Гочева, а наградата за водещ бе обявена от миналогодишната победителка в категорията Радина Червенова и  връчена председателят на управителния съвет на фондацията – Димитър Цонев-син.

Фондацията благодари на всички участници, които направиха конкурса сериозен и оспорван. Благодари и на всички дарители, без които наградите нямаше да бъдат възможни, на всички гости, които присъстваха и станаха част от вълнуващия момент.

Очаквайте новини за следващите инициативи на фондацията и на страницата ни във facebook.

Победители в журналистически конкурс „Покажи българската мечта” за студенти бакалаври 2019

Фондация „Димитър Цонев” реализира две инициативи в подкрепа на българската журналистика. Първата от тях е конкурс за студенти до 24-годишна възраст на тема „Покажи българската мечта”. Конкурсът за студенти-бакалаври беше със срок за изпращане на видеа до 30 април 2019 година. Включиха се университети от цялата страна, а изпратените видеа бяха общо 27.

Победителите бяха определени от управителния съвет на фондацията. Наградите бяха връчени на 15 май на церемония в х-л „Маринела”.

Първо място за втори пореден път взе отбор студенти от УНСС: Петър Цанков Цанов, Даяна Руменова Димитрова, Василена Иванова Макреева и Кристиян Валентинов Христов. Те представиха видео за дядото на Петър Цанков – Цветан Геров, който е на 91 години и все още практикуващ лекар. Имал е много тежък живот, но и мечта да стане лекар, която успява да осъществи въпреки всички пречки. „До обяд дядо ми работи в частна клиника, а следобяд на нивата си. Той цял живот ми е давал пример за това как човек трябва да бъде постоянен. Имал е много тежък живот, но е успял, защото не се е отказвал“, разказа Петър като гост на сутрешния блок на NOVA след връчването на наградите.

На първото второ място се класира отбор студентки по журналистика, III-ти курс от Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”. Заглавието на клипа е “Идвам си”. Виктория Памукова, Кети Христова и Диляна Тончева разказват за мечтата на младите българи да се завърнат у дома в България.

На второто второ място се класира Цветелина Лозанова, студентка II-ри курс от специалност Медии и журналистика в УНСС.

Трета награда получи Митьо Митев от СУ „Св. Климент Охридски”, чието видео разказва за Ателие „Прегърни ме“, където деца и юноши от социални домове се събират седмично и рисуват и мечтаят за едно по-добро и светло бъдеще за себе си.

Фондацията отреди парични награди в размер на 1500 лв., едногодишна стипендия в размер на 100 лв. на месец в рамките на една година, както и стаж в медия по избор за наградените на първо място; 300 лв. за всяко второ и 200 лв. за трето място. Управителният съвет благодари на всички, които подпомогнаха, популяризираха и се включиха в конкурса – студенти, университети и преподаватели, медии и посланици на качествената журналистика.

Всички студентски клипове, участващи в конкурсната програма за 2019 г., могат да бъдат видени тук.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Победители в награди за действащи журналисти 2019

Наградите за утвърдени професионалисти в журналистическата професия са разделени в две категории – “Телевизионен водещ” и “Телевизионен репортер”. Телевизиите бяха поканени да излъчат своите номинации в двете категории (материалите трябваше да бъдат излъчени в периода между 01.04.2018 и 31.03.2019), а наградите бяха връчени на церемонията на 15 май в хотел “Маринела”.

Номинациите за телевизионен репортер бяха:

Александър Марков, БНТ

Мария Цънцарова, bTV

Иван Иванов, Bulgaria on Air

Марин Николов, NOVA

Севдалина Пеева, СКАТ

Номинации за телевизионен водещ бяха:

Мира Иванова, NOVA

Поли Златарева, БНТ

Светослав Иванов, bTV

Ивайло Лаков, Bloomberg TV

Златомир Йочев, Bulgaria ON Air

Мая Костадинова, Канал 3

Победител в категория „Телевизионен репортер” стана  Марин Николов със своя репортаж и разследването си за скандални връзки на полицаи с наркодилъри в Плевен. Можете да видите репортажа ТУК.

Победител в категория „Телевизионен водещ” стана Светослав Иванов, беше отличен с кадри от предаването си „120 минути“, предавано на живо от Брюксел. Можете да видите предаването ТУК.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Галерия от церемония 2019

Очаквайте новини за следващото издание на конкурсите тук и в страницата на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

За въпроси пишете на konkurs@dimitartsonev.com и ние ще ви отговорим възможно най-скоро.