fbpx

Победители в журналистически награди 2020

Фондация „Димитър Цонев” връчи годишните си награди на 30.06. 2020

За трета поредна година, фондация “Димитър Цонев” връчи награди за действащи журналисти и студенти по журналистика на церемония в хотел “Маринела” на 30 юни.  Целта на Фондацията през всичките тези години е да стимулира развитието на качествената българска телевизионна журналистика, както и да насърчава студентите да се развиват в сферата, която са избрали като свой професионален път.  

За победителите от първата церемония, проведена през 2018 г., може да научите тук.  А за церемонията от 2019 г. тук.

Победители 2020

Кликнете на отделните полета по-долу за повече информация

Церемония на награди "Димитър Цонев" 2020

Фондация „Димитър Цонев” връчи третите си годишни награди на 30 юни 2020 г.

Целта на Фондацията през всичките тези години е да стимулира развитието на качествената българска телевизионна журналистика, както и да насърчава студентите да се развиват в сферата, която са избрали като свой професионален път. 

Водещ на церемонията бе Цветанка Ризова, а събитието се проведе според всички изисквания на здравните органи за безопасност. Кратко слово произнесе  председателят на фондацията Димитър Цонев-син, както и проф. Любомир Стойков, които разказаха накратко за работата на фондацията до момента, представянето на студентите на тазгодишния конкурс, както и за бъдещите инициативи на фондацията.

В секцията за студенти за поредна година имаше голям интерес. Форматът на участие отново беше едноминутно видео по тема, която тази година беше „Волята да промениш”. Членовете на УС на фондацията трябваше да изберат отличените студенти от 20 видеа и наистина много силни студентски работи. 

Наградите на студентите връчиха адвокат Росен Томов, Деси Цонева и проф. Любомир Стойков.

Третото място беше за Силвия Прибиловска от УНСС. Нейната награда е 200 лева и грамота. Приложение за оказване на първа помощ- iHELP е историята, която Силвия засне в своето видео. „Избрах тази тема, тъй като внезапното спиране на сърцето е една от водещите причини за смърт в Европа – около 20% от всички смъртни случаи”, разяснява Силвия.

Второто място беше за студентката по журналистика във Великотърновския университет Виктория Памукова. Тя получи награда от 300 лева и грамота. Тя разказва личната история на доброволец в габровската болница, който с малки стъпки променя света около себе си. 

На първо място се класира студентката от УНСС Антонина Лозанова. Тя получи  парична награда от 1 500 лв., грамота, едногодишна стипендия в размер на 100 лв., както и стаж в медия по избор. Антонина разказва своята история като инициатор на благотворителни каузи в подкрепа на самотни възрастни хора.

Програмата продължи с награждаване на действащите журналисти, като категориите бяха „Телевизионен водещ” и „Телевизионен репортер”. Телевизиите трябваше да номинират свои водещ и репортер предварително, а фондацията определи победителите чрез анонимно гласуване.

Своите номинации изпратиха: БНТ, bTV, NOVA и Bulgaria ON Air.

Тихомир Игнатов  от БНТ получи наградата за телевизионен репортер на годината за поредицата си от репортажи за напрежението с имигрантите при Одрин в първите дни на месец март. Николай Дойнов от NOVA беше отличен в категорията за водещ на годината с кадри от извънредното студио „COVID-19: Заедно срещу пандемията“, излъчено по NOVA телевизия. 

  

Освен парична награда, за тях бяха отредени и специален плакет – барелеф с образа на Димитър Цонев, изработен от скулптора Ставри Калинов и грамота. Наградата за репортер връчи Уляна Пръмова, а наградата за водещ  от председателят на управителния съвет на фондацията – Димитър Цонев-син.

Фондацията благодари на всички участници, на всички дарители, без които наградите нямаше да бъдат възможни, на всички гости, които присъстваха, макар и в ограничен брой заради епидемиологичната обстановка в страната.

Очаквайте новини за следващите инициативи на фондацията и на страницата ни във facebook.

Победители в журналистически конкурс „Волята да промениш” за студенти 2020

Фондация „Димитър Цонев” реализира две инициативи в подкрепа на българската журналистика. Първата от тях е конкурс за студенти на тема „Волята да промениш”. Включиха се университети от цялата страна, а изпратените видеа бяха общо 20. Студентите тази година имаха “късмета” да работят по време на карантина и противоепидемиологични мерки наложени в страната и все пак с воля, дисциплина и спазване на мерки и срокове, успяха да заснемат и изпратят своите видеа, за да участват в конкурса.

Победителите бяха определени от управителния съвет на фондацията. Наградите бяха връчени на 30 юни на церемония в х-л „Маринела”.

Първо място взе Антонина Лозанова, студентка първи курс в УННС. Тя представи видео за благотворителната инициатива, в която самата тя участва, а именно снабдяване на възрастни хора с хранителни продукти от първа необходимост от забравените села в Северозападна България. “Не трябва да сме щастливи, за да си помагаме, а трябва да си помагаме, за да сме щастливи” споделя Антонина във видеото и разчувства всички присъстващи с емоциите си при взимането на наградата, т.к. тази кауза за нея е много скъпа.

На второ място беше Виктория Памукова от Великотърновски университет “Св.св. Кирил и Методий”. Това е второ участие на Виктория, но през миналата години тя получи отличие в отбор със свои състуденти.

Трета награда получи Силвия Прибиловска от УНСС. Приложение за оказване на първа помощ- iHELP е историята, която Силвия засне в своето видео. „Избрах тази тема, тъй като внезапното спиране на сърцето е една от водещите причини за смърт в Европа – около 20% от всички смъртни случаи”, разяснява Силвия.  Именно заради това нова инициатива на iHELP Bulgaria цели безплатно да обучи 5000 ученици от 17 софийски училища как да се справят в подобна ситуация.

Фондацията отреди парични награди в размер на 1500 лв., едногодишна стипендия в размер на 100 лв. на месец в рамките на една година, както и стаж в медия по избор за наградените на първо място; 300 лв. за второ и 200 лв. за трето място. Управителният съвет благодари на всички, които подпомогнаха, популяризираха и се включиха в конкурса – студенти, университети и преподаватели, медии и посланици на качествената журналистика.

Всички студентски клипове, участващи в конкурсната програма за 2020 г., могат да бъдат видени тук.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Победители в награди за действащи журналисти 2020

Наградите за утвърдени професионалисти в журналистическата професия са разделени в две категории – “Телевизионен водещ” и “Телевизионен репортер”. Телевизиите бяха поканени да излъчат своите номинации в двете категории (материалите трябваше да бъдат излъчени в периода между 01.04.2019 и 31.03.2020), а наградите бяха връчени на церемонията на 30 юни в хотел “Маринела”.

Номинациите за телевизионен репортер бяха:

Тихомир Игнатов, БНТ

Вероника Димитрова, NOVA

Михаела Карабельова, Bulgaria on Air

Петър Нанев, bTV

Номинации за телевизионен водещ бяха:

Николай Дойнов, NOVA

Христина Христова, БНТ

Антон Хекимян, bTV

Росен Петров, Bulgaria ON Air

Победител в категория „Телевизионен репортер” стана  Тихомир Игнатов за поредицата си от репортажи за напрежението с имигрантите при Одрин в първите дни на месец март. Можете да видите репортажа ТУК.

Победител в категория „Телевизионен водещ” стана Николай Дойновс кадри от извънредното студио „COVID-19: Заедно срещу пандемията“, излъчено по Нова телевизия. 

Тази награда не е само за мен. Телевизионната журналистика се прави на последно място от водещи. Новините се правят от репортери и оператори, от продуценти и монтажисти и още много хора, които не ги дават по телевизията, но те са толкова важни, колкото и тези, които слагат точката на изречението. Тази награда е за всички онези, които работят с мен всеки ден. Те го заслужават!“, каза водещият минути, след като получи приза. Той благодари за отличието с думите, че Димитър Цонев е един от неговите учители. 

Можете да видите предаването ТУК.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Галерия от церемония 2020

Очаквайте новини за следващото издание на конкурсите тук и в страницата на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

За въпроси пишете на konkurs@dimitartsonev.com и ние ще ви отговорим възможно най-скоро.