fbpx

За Димитър Цонев

 

И защо решихме да основем фондацията

 

Защо го правим?

Уважаеми приятели, ясно е, че горният въпрос е първият въпрос на който трябва да отговорим. В него се съдържат нашите мотиви, а съответно от части и нашите цели.

Правим тази организация по 2 основни причини. Първата е да запазим паметта за Димитър Цонев, а втората, факта, че Димитър Цонев бе емблема за професионализъм, а живеем във време, в което примерите като че ли са крайно недостатъчни.

Димитър Цонев работеше като журналист цял живот. Той се отдаде на тази професия. Затова ние създаваме тази фондация на негово име, защото искаме да подкрепим качествената журналистика в България.

Какво значи качествена? Разбира се информативна, независима, многопланова и аналитична. Ние искаме да запазим примера жив и чрез други журналисти да продължим делото му.

За Димитър Цонев

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в град София.

В периода от 1986 до 1991 година е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“. От 1991 до 2002 година е водещ новинарската емисия „По света и у нас“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.

От 1 октомври 2002 година е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след това е пиар на Българската телекомуникационна компания. През септември 2008 се завръща в БНТ, където става заместник програмен директор и до 2010 е водещ и продуцент на предаването „В неделя с…“

От октомври 2011 до октомври 2012 работи води публицистичното предаване „24/7“ по bTV Action (бившата PRO.BG), а след това до март 2014 година заедно с Цветанка Ризова води предаването Лице в лице по bTV. От 17 март 2014 времетраенето на предаването се съкращава значително и Цонев, като външен продуцент, напуска телевизията, докато Цветанка Ризова остава титулярен водещ в предаването.

От 2014 година се завръща в БНТ, където е водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ по БНТ 1 до смъртта си през август 2016.

На 23 август 2016 г. Цонев умира след масивен инсулт, въпреки че в продължение на 10 дни лекарите се борят за живота му.