fbpx

Победители в журналистически награди' 2018

Фондация „Димитър Цонев” връчи първите си награди на 10 май 2018

След като обяви журналистическите конкурси за студенти и действащи журналисти през ноември 2017 г., Фондация „Димитър Цонев” проведе и първа церемония, на която отличи победителите в двете инициативи. Събитието имаше за цел да почете паметта на Димитър Цонев и да подкрепи качествената журналистика.

Победители’ 2018

Кликнете на отделните полета по-долу за повече информация

Церемония на награди "Димитър Цонев" 2018

След като обяви журналистическите конкурси за студенти и действащи журналисти през ноември 2017 г., Фондация „Димитър Цонев” проведе и първа церемония на 10 май 2018 г., на която отличи победителите в двете инициативи. Събитието имаше за цел да почете паметта на Димитър Цонев и да подкрепи качествената журналистика.

Така церемонията започна с кратко видео за Димитър Цонев и ярки моменти от неговата кариера. Водещ на събитието беше Цветанка Ризова. Тя сподели, че наградите са подкрепа не само за утвърдените професионалисти, но и стимул за младите хора, които са избрали да се развиват в журналистическата професия.

Своята подкрепа и приветствие към младите студенти, включили се в конкурса, заявиха и д-р Теодора Петрова, декан на факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”, както и доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации” в УНСС. Те отправиха послания за качествената журналистика и призив към младите, които полагат усилия и старание да развиват своите умения в тази сфера.

Фондацията присъди първо наградите за студенти по медии и комуникации. „Интересът към конкурса ни беше голям и сме щастливи да обобщим, че студентите ни изпратиха прекрасни клипове с идеи и внимателно отношение. Благодарим на всички, които участваха”, разказа Цветанка Ризова. Бяха отличени 3 видеоклипа. Фондацията промени първоначалното си решение да награди само победителя на първо място с парична награда от 1500 лв. и едногодишна стипендия в размер на 100 лв. на месец, тъй като изборът не беше лесен.  Поради  желанието на управителния съвет студентите да получат нужното признание, фондацията отреди и парична награда от 300 лв. за второ и 200 лв. трето място. Наградите на студентите връчиха дъщерята на Димитър Цонев – Десислава Цонева и проф. Любомир Стойков.

Видеата на победителите бяха представените пред многобройните гости, които не се побраха в залата и които бяха дошли, за да изразят своята почит към Димитър Цонев. Наградените студенти бяха развълнувани и щастливи, че са станали част от първото издание на конкурса на тема „Покажи добрия българин”.

На първо място бе отличен отбор от студенти по „Медии и обществени комуникации” от УНСС.

Програмата продължи с награждаване на действащите журналисти, като категориите бяха „Телевизионен водещ” и „Телевизионен репортер”. Телевизиите трябваше да номинират свои водещ и репортер предварително, а фондацията определи победителите чрез анонимно гласуване.

Победителят в категория „Телевизионен водещ” стана Радина Червенова от БНТ, а в категория „Телевизионен репортер”- Миролюба Бенатова от NOVA. И двете решиха да дарят своите парични награди в размер на 1000 лв. за обучението и стимула на студенти по медии и комуникации.

Освен парична награда, за тях бяха отредени и специален плакет – барелеф с образа на Димитър Цонев, изработен от скулптора Ставри Калинов. Наградите връчи председателят на управителния съвет на фондацията – Димитър Цонев-син.

Фондацията благодари на всички участници, които направиха конкурса сериозен и оспорван. Благодари и на всички дарители, без които наградите нямаше да бъдат възможни, на всички гости, които присъстваха и станаха част от вълнуващия момент.

Очаквайте новини за следващото издание на конкурсите тук и в страницата на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

 

Победители в журналистически конкурс „Покажи добрия българин” за студенти бакалаври ‘2018

Фондация „Димитър Цонев” реализира две инициативи в подкрепа на българската журналистика. Първата от тях е конкурс за студенти до 24-годишна възраст на тема „Покажи добрия българин”. Конкурсът за студенти-бакалаври беше със срок за изпращане на видеа до 15 април 2018 година. Включиха се университети от цялата страна, а изпратените видеа бяха общо 18.

Победителите бяха определени от управителния съвет на фондацията. Наградите бяха връчени на 10 май на специална церемония в х-л „Маринела”.

Първо място взе отбор студенти от УНСС: Ивана Милчева Захаренова, Михаил Валентинов Георгиев, Петър Цанков Цанов, Даяна Руменова Димитрова, Мария Евгениева Асенова, Василена Иванова Макреева, Кристиян Валентинов Христов и Ванеса Василева Ангелова. Те представиха гледната точка за добрия българин на деца-сираци, споделящи за добрината на своите възпитатели.

„Ние спечелихме още докато изготвяхме нашия проект. Спечелихме сърцата на децата, които снимахме, а и те определено спечелиха нашите! Благодарение на този конкурс и идеята, която реализирахме, променихме погледа си над деца-сираци и дори в момента сме страшно привързани към много от тези, които ни помогнаха. Ние не ги използвахме, а продължихме да се виждаме с тях. И бихме посъветвали всеки да посети такъв дом, защото няма по-хубаво нещо от това да видиш радостта в очите на едно дете, за това, че някой се интересува от него и да чуеш, че денят прекаран с теб е бил най-хубавият му!”, разказаха победителите на церемонията по връчването на наградите.

Станислава Иванова и Пламен Бешков от СУ „Св. Климент Охридски” спечелиха второ място с разказ за млада учителка и каузата за преподаваш. ”За нас конкурсът на Фондация ”Димитър Цонев” – „Покажи добрия българин”, е преди всичко вдъхновение и надежда. Вдъхновение да потърсим, заснемем и покажем на всички примера, който според нас заслужава да бъде показван, за да вдъхнови и други да последват пътя му. Надежда, защото държава, в която организации, журналисти и медии насърчават и подпомагат нас младите, е държава със светло бъдеще. Благодарим Ви, че ни вдъхновихте да създадем първия си всеобразен репортаж и че ни мотивирахте да създаваме още много занапред,” споделиха Станислава и Пламен.

 

Трета награда получи Татяна Йорданова от СУ „Св. Климент Охридски”, която създаде видео за млада жена, четяща романи и приказки на незрящи хора безвъзмездно. „Не помня да съм участвала в конкурс с по-красива тема. До ден днешен продължавам да се оглеждам за добрия българин.  А това е най-ценният страничен ефект – създадохте у мен навика да търся Доброто. Благодаря за вдъхновението!”, отправи своето послание на церемонията и Татяна.

Фондацията отреди парични награди в размер на 1500 лв. и едногодишна стипендия в размер на 100 лв. на месец в рамките на една година за наградените на първо място, 300 лв. за второ и 200 лв. за трето място. Управителният съвет благодари на всички, които подпомогнаха, популяризираха и се включиха в конкурса – студенти, университети и преподаватели, медии и посланици на качествената журналистика.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Победители в награди за действащи журналисти’ 2018

Наградите за утвърдени професионалисти в журналистическата професия са разделени в две категории – „Телевизионен водещ” и „Телевизионен журналист”. Телевизиите бяха поканени да излъчат своите номинации в двете категории (материалите трябваше да са били излъчени в периода между 1.4.2017 и 31.3.2018.), а наградите бяха връчени на церемония на 10 май 2018 в х-л „Маринела”. Своите номинации изпратиха: БНТ, bTV, NOVA, Bugaria ON Air, Bloomberg TV Bulgaria, ТВ Европа, Канал 3 и СКАТ. Изборът на победител се случи чрез анонимно гласуване, като управителният съвет на фондацията излъчи ТОП 3 и в двете категории.

В топ 3 номинации за телевизионен репортер бяха:

Надежда Василева, БНТ

Димитър Димитров, Bulgaria on Air

Миролюба Бенатова, NOVA

В топ 3 номинации за телевизионен водещ бяха:

Николай Дойнов, NOVA

Радина Червенова, БНТ

Антон Хекимян, bTV

Победител в категория „Телевизионен репортер” стана  Миролюба Бенатова със своя репортаж „Разработка идиоти”, посветен на опозиционно мислещите земеделци през 50-те години, които са отказали сътрудничество на Държавна сигурност и са продължили живота си достойно. Наградата на церемонията прие Даниел Чипев, тъй като Миролюба Бенатова не успя да присъства поради служебен ангажимент.

Можете да видите репортажа ТУК.

Победител в категория „Телевизионен водещ” стана Радина Червенова, която поздрави всички студенти в конкурса и ги насърчи да останат приятели с колегите си, каквито са били и те двамата с Димитър Цонев.

Можете да видите емисията новини ТУК.

И двете победителки предоставиха своите парични награди за студенти, които ще бъдат отличени в следващото издание на конкурса.

Фондация „Димитър Цонев” благодари на всички медии, които се включиха в наградите, както и на дарителите на фондацията и подкрепящите каузата за качествена българска журналистика.

Следете информация за следващото издание на конкурса тук, както и в официалната страница на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

Галерия от церемония’ 2018

Очаквайте новини за следващото издание на конкурсите тук и в страницата на Фондация „Димитър Цонев” във facebook.

За въпроси пишете на konkurs@dimitartsonev.com и ние ще ви отговорим възможно най-скоро.