fbpx

УЪРКШОП “ТАЙНИ НА ЖУРНАЛИСТИКАТА”

Фондация “Димитър Цонев” проведе уъркшоп “Тайни на журналистиката” на 14-и и 15-и ноември в София. В него се включиха 20 студенти по журналистика от водещи университети в страната. Те имаха възможност да чуят вдъхновяващи истории и практически съвети на едни от най-известните имена в професията. Студентите зададоха всички въпроси, които ги интересуват в началото на професионалния им път, а лекторите бяха повече от изчерпателни.

ЛЕКТОРИ ПО ВРЕМЕ НА СЪБИТИЕТО БЯХА:

СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

Журналист, репортер и водещ на предаването „120 минути“ по bTV. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещи точки по света. Светослав Иванов говори за предизвикателствата да водиш предаване на живо.

МИРОЛЮБА БЕНАТОВА

МИРОЛЮБА БЕНАТОВА

Журналист, бивш репортер и ТВ водещ в bTV и Нова телевизия. Автор на десетки репортажи и разследвания. Бенатова отразява процеса срещу българските медици в Либия от началото до развръзката му през 2007 г. След края му пише книгата „Кристияна Вълчева: Осем години заложница на Кадафи”. Публикувана е първо във Франция, а месец по-късно излиза и на български, издавана е и в Германия и Белгия.

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ

Директор на онлайн каналите на “Медийна група България. Ръководи сайтът “24 часа”, който е с рекордна посещаемост. Станимир Въгленов сподели своя опит за трудната задава винаги да показваш пръв новините и с какво работата в сайт е по-различна от тази в телевизия или печатно издание.

АРКАДИ ШАРКОВ

АРКАДИ ШАРКОВ

Аркади Шарков е макроикономист с опит в публичния и частния сектор. Неговата експертизата е в сферите на икономика на здравеопазването, данъчна политика, европейски проекти и управление на инвестиционни проекти. Завършил е магистратура по Публични политики в Маастрихтския университет и Университета на ООН.

ЛЮБОМИР ЖЕЧЕВ

ЛЮБОМИР ЖЕЧЕВ

Любомир Жечев е сред най-популярните български влогъри в Youtube. Той е познато лице в онлайн средите най-вече с разобличаването на опасна хранителна добавка, която до преди няколко месеца широко се разпространяваше в социалните мрежи. Работил е в няколко медии като спортен журналист и репортер, а сега поставя началото на нови креативни проекти не само в Youtube, но и в други социални мрежи.

Кузман Илиев

Кузман Илиев

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, журналист и продуцент. През 2018 година стана носител на награда за телевизионна журналистика “Свети Влас”. В студентските години Кузман е избран за “Студент на годината” на НБУ, печели и престижната стипендия “Чарлз Мозер”. Двукратен победител е в национални конкурси за есе, организирани съвместно от български евродепутати и Европейския Парламент. Кузман Илиев разказа за спецификата при отразяване на актуални политически и икономически новини.

СЛАВИ АНГЕЛОВ

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Слави Ангелов е разследващ журналист с дългогодишен опит. Главен редактор на вестник “168 часа” и списание “Космос”. Пред студентите той разказа за мотивацията винаги да търсиш достоверни факти и интересни истории, които не можеш да намериш в интернет пространството.

 

В центъра на обучението поставяме теб като бъдещ журналист.

По време на организацията на това обучение бяхме водени изцяло от нужди за допълнителни знания и опит на студентите по журналистика. Лекторите споделиха личния си опит от всекидневната си работа в света на журналистиката. Заедно със студентите целия път на обективно отразяване на новина – проучване на информация от достоверни източници, представяне на различни гледни точки, създаване на аргументиран информационен текст.

Ние, от Фондация “Димитър Цонев” вярваме, че днес всеки един от вас може да бъде успешен журналист, защото сега, повече от всякога най-важни са идеите и смелостта да ги реализираш. Новините са навсякъде около нас и в тази дигитална ера всеки има достъп до платформи, където може да покаже своята напълно независима история, репортаж, разследване или интервю.  Не е нужно да чакате официална длъжност: всички вие можете да бъдете журналисти още сега. За това по време на двудневния уъркшоп се опитахме да насърчим всеки един участник да развие личния си потенциал.  

Заедно с лекторите, студентите, дискутираха отговорната роля на медиите за обективно отразяване на информация, както и последиците от разпространяване на фалшиви новини. Обучението бе подготвено така, че всеки участник да потърси кой аспект от журналистическата професия е най-подходящ за него.